Een echo wordt gemaakt door ultrasoon geluid. Dit geluid heeft een hogere frequentie dan wij mensen kunnen horen. Dit ultrasone geluid gaat via gel op je buik naar binnen. Door terugkaatsing van het ultrasone geluid op weefsel krijgt het echo-apparaat beeld.

Wij beschikken op de praktijk over een echo- apparaat.

In de zwangerschap worden een standaard 3 echo’s aangeboden:

Termijnecho
De termijnecho is een echo die rond 10-12 weken zwangerschap gemaakt wordt en heel nauwkeurig laat zien hoe ver je zwanger bent. Deze echo wordt door de verloskundige op de praktijk gemaakt.

Stuctureel Echoscopisch Onderzoek (20- weken echo)
Bij de SEO wordt gekeken of er aanwijzingen zijn voor structurele afwijkingen bij het kindje. Bij het SEO worden niet alle afwijkingen ontdekt. Zie voor verdere informatie het hoofdstuk prenatale screening. Deze echo wordt bij een echobureau gemaakt.

Liggingsecho
Rond 35-36 weken maken wij op de praktijk een echo om te kijken hoe het kindje ligt. Voor de bevalling is het belangrijk dat het hoofdje naar beneden ligt. Deze echo wordt door de verloskundige op de praktijk gemaakt.

Naast bovenstaande echo’s kunnen er nog een aantal andere indicaties bestaan voor het maken van een echo, ook deze worden allemaal op de praktijk gemaakt:

vroege echo ivm een eerdere miskraam
Deze echo kan vanaf een zwangerschapsduur van 6 weken worden gemaakt. Vanaf deze termijn kan je een hartje zien kloppen.

bij bloedverlies

groeiecho

placentalokalisatie

beoordelen van de hoeveelheid vruchtwater

Echobureau’s

Verloskundig Centrum Vita (Martini Ziekenhuis)
volg vanuit parkeergarage ingang west, Route 0,8.
Van Swietenplein 1
9728 NT Groningen
info@vita-groningen.nl
050-2110945

Echotoon, praktijk voor echografie
Zuiderpark 20a
9724 AH Groningen
mail@echotoon.nl
050 763 04 50