Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, kun je je bij ons aanmelden voor de begeleiding van de zwangerschap. Tijdens het eerste telefonische contact zullen we rond de 10e week van de zwangerschap een termijnecho voor je inplannen. De echo zal bij ons op de praktijk worden gemaakt. Aan de hand van deze echo wordt bepaald wanneer je uitgerekend bent.

De eerste controle plannen we tussen de 8e en 10e week van de zwangerschap en duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens deze afspraak stellen we je allerlei vragen over de gezondheid van jou en je partner, eventuele aangeboren afwijkingen die in de familie voorkomen, je leefomstandigheden en eventuele eerdere zwangerschappen.
Op basis van deze gegevens wordt bekeken of er omstandigheden zijn die speciale zorg vereisen of dat het noodzakelijk is je door te verwijzen naar een medisch specialist.

Indien gewenst geven we informatie over onderzoeken die je tijdens de zwangerschap kunt laten verrichten. Dit zijn de combinatietest waarbij de kans wordt berekend op het krijgen van een kindje met het syndroom van Down en een 20- weken echo waarbij er gekeken wordt naar de ontwikkeling van de organen en of er lichamelijke afwijkingen aanwezig zijn. Voor meer informatie over deze onderzoeken verwijzen we je naar het hoofdstuk prenatale screening.

Tijdens de eerste controle van de zwangerschap nemen we bij iedere zwangere bloed af. Het bloed wordt onderzocht op de bloedgroepen ABO, Rhesus D, Rhesus c, bloedgroepantistoffen en 3 infectieziekten (Lues, hepatitis B en HIV). Daarnaast worden het ijzergehalte (Hb) en suikergehalte bepaald.

Verder meten we elke controle je bloeddruk en luisteren we vanaf ongeveer de 12e week van de zwangerschap naar het hartje van jullie kindje.

Aan het einde van het gesprek krijg je folders mee over kraamzorg en leefadviezen tijdens de zwangerschap. Tijdens het hele gesprek is er uiteraard ruimte voor vragen.